ПРЕС-РЕЛІЗ
першої персональної виставки
Анастасії Худякової і Андрія Нестеренко «Творчі кроки» –
учнів Харківської дитячої художньої школи № 1
ім. І. Ю. Рєпіна


     З 28 квітня по 16 травня 2009 р. в Галереї ХДХШ № 1 ім. І. Ю. Рєпіна вперше представлені дві персональні виставки в одному проекті «Творчі кроки» в рамках програми Галереї «На вулиці Єсеніна». Юні майстри, Анастасія Худякова та Андрій Нестеренко, представляють свої художні роботи в жанрі натюрморт, пейзаж в різних техніках, в творах декоративно-прикладного мистецтва простежується індивідуальний почерк авторів.

     Перша персональна виставка – це показник певних творчих досягнень, повідомлення про себе як творчу особистість, що на мові мистецтва передає своє бачення навколишнього світу, переказує свої внутрішні переживання, показує вміння працювати в мистецькому середовищі.
     Учасники виставки – юні художники – представляють в експозиції зали свої творчі труди, серед яких чимало робіт-завдань, що виконувалися під керівництвом викладачів художньої школи: постановки натюрмортів, труди прикладного характеру, пейзажні етюди, сюжетні композиції, скульптура, дизайн. Багате різноманіття творів дає змогу ознайомитися з «художніми сторінками» життя здібних дітей.
     Пейзажні роботи учасників виставки викликають ліричні почуття, налаштовують на добрий настрій, передають романтичні нотки. Побудова композиції в міських пейзажах Андрія Нестеренко чітко окреслена лінійними ритмами. В пейзажах Анастасії Худякової можна відмітити єдність людини з природою, відчути затишок в зображенні улюблених місць навколишньої дійсності. Захоплення красою української природи відчутна в картинах обох авторів. В натюрмортах за допомогою штрихів, ліній (чітких, або м’яко окреслених), колористичних нюансів юні художники передають форму предметів, їхню матеріальність. Техніка акварелі, пастелі, олії дає багатий грунт для творчих експериментів і в зображенні квітів, де завдяки матовим чи соковитим тонам, роботи олівцем і пензлем передається творчий задум майстрів. Створюючи сюжетні композиції юні вмільці виступають в ролі художників-ілюстраторів, де, окрім зрозумілого зміста твору, відображується і внутрішнє осмислення та фантазія творців.
     Декоративно-прикладне мистецтво (ДПМ) посідає певне місце на виставці, адже її учасники займаються і в цій галузі мистецтва. ДПМ потребує перш за все роботу з матеріалом (будь-то дерево чи тканина, скло або метал). По-іншому сприймаються пейзажі мальовничої України в гобеленах Анастасії Худякової, де за допомогою матеріалу художниця передає образи навколишньої краси. Авторський почерк прослідковується в прикладних роботах Андрія Нестеренко. Його розписи по дереву відображують характерні для українського мистецтва візерунки, де, наприклад, зображення калини, соняшнику символізують здоров’я, достаток, зигзагоподібний орнамент в роботах нагадує Сварог – символ нескінченності. Автори виставки є свого роду юними носіями традицій.
 
Ніна Затлер, мистецтвознавець
 
 
Время работы ГАЛЕРЕИ: ПН-СБ с 14.30 до 19.00, вход свободный.
Адрес Галереи ХДХШ № 1: ул. С. Есенина, 8 а
т. 340-93-20, e-mail: repinkakharkiv@rambler.ru