выставка Савви Анны "крок до мрії".

23 сентября 2015г. в Харьковском художественном музее открылась персональная выставка Савви Анны. Выставка носит название "Крок до мрії" и организована в рамках проекта "Художники будущего".
Выставка проходит в лекционном зале Харьковского художественного музея (ул. Красноармейская, 9) ежедневно, кроме вторника с 1000 до 1730 и продлится до 3 октября 2015г.





Анна Савві народилась 1 липня 2000 року в м. Харкові.
2009 року вступила до Харківської дитячої художньої школи ім. І.Ю. Рєпіна, яку у 2015 закінчила з відзнакою. Клас викладача -методиста Безрук Ірини Олександрівни.

Викладачі:

Сухорукова Людмила Андріївна (дизайн)
Лізніченко Олена Валентинівна (декоративно-ужиткове мистецтво)
Якименко Любов Анатоліївна (скульптура)
Масьома Тамара Степанівна (творча майстерня)

За роки навчання в художній школі Анна брала участь у виставках, конкурсах, пленерах в Україні та у країнах ближнього і дальнього зарубіжжя. Її роботи було відзначено грамотами, дипломами і сертифікатами.

В рамках проекту «Митці майбутнього» Харківський художній музей представляє виставку випускниці Харківської дитячої художньої школи ім.І.Ю.Рєпіна Анни Савві.
Вихованка найвідомішого у Харкові дитячого художнього закладу, Анна, крокуючи до своєї мрії стати професійним художником, успішно пройшла перший етап художньо-освітньої підготовки. Навчання в художній школі невимушено - природно увійшло у ритм життя юнки, стало його невід’ємною частиною, набуло різноманітних форм – від академічних постановок в учбових класах Рєпінки і творчій майстерні заслуженого діяча мистецтв України Віри Чурсіної – до участі у численних пленерах і конкурсах.
В реалізації власних творчих задумів Анни важливе місце зайняв експеримент. Роботи приємно дивують цілком професійними якостями – оригінальними композиційними знахідками, змістовним підбором і грамотною стилізацією форм, вишуканістю живописної палітри, гармонійністю рішення. Фактурність живописного шару, поєднання прийомів роботи традиційними фарбами ( пастель, олія, акрил) з «хитрощами» мішаних технік виявляє увагу молодого автора до художнього твору і як способу емоційного визначення, і як декоративної домінанти інтер’єру.
Графічні натюрморти через особливу увагу Анни до предмету майже завжди перетворюються у докладні оповідання. Розвинута фантазія підказує автору обирати об’єкти складної конфігурації з вибагливими силуетами і виразною пластикою. Кожний з них наче зберігає власну неповторну історію походження і побутування. Несподівані співвідношення масштабів предметів їх фактурних варіацій, декору, багатоплановість організованого ними простору надають мізансценам глибокої змістовної наповненості і що примушує згадати первинну лінгвістичну форму терміну «натюрморт». В Голландії, країни де виник і розквітнув цей жанр, існував термін – «silleven», що означав «тихе життя».
На відміну від графічних композицій, акварелі Анни більше відповідають вимогам академічних постанов. Насиченість і глибина тонових градації кольору виступають головними формотворчими елементами. Слід відзначити в роботах очевидне прагнення автора до чистоти й прозорості фарбового шару – неодмінної якості цієї оригінальної техніки що досягається лише завдяки постійній штудийній праці.
Виставка Анни Савві виявляє перспективи успішної майбутньої реалізації мистецьких здібностей юної учасниці музейного проекту.

Наталя Титаренко,
мистецтвознавець,
член НСХУ






Работы Савви Анны: