СКУЛЬПТУРА -НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС

Скульптура (лат. sculptura, від sculpo — вирізаю, висікаю) — створення, пластика — вид образотворчого мистецтва, твори якого мають об'ємну форму та виконуються з твердих чи пластичних матеріалів.

Головні жанри скульптури – портрет, історичні, побутові, символічні, алегоричні зображення, анімалістичний жанр (зображення тварин). Художньо-виразні засоби скульптури - побудова об'ємної форми, пластичне моделювання (ліплення), розробка силуету, фактури, у деяких випадках також кольору.

Розрізняються кругла скульптура (статуя, група, статуетка, бюст), що оглядається з різних боків, і рельєф (зображення розташовується на площині - барельєф та горельєф).

Монументальна скульптура (пам'ятники, монументи) пов'язана з архітектурним середовищем, відрізняється значністю ідей, високим ступенем узагальнення, великими розмірами;

Монументально-декоративна скульптура включає всі види оздоблення архітектурних споруд та комплексів (атланти, каріатиди, фризи, фронтона, фонтанна, садово-паркова скульптура);

Станкова скульптура, яка не залежить від середовища, має розміри, близькі до натури або менші, і конкретний поглиблений зміст.

Скульптура малих форм. Висота та довжина твору можуть бути доведені до 80 сантиметрів та метра. Може тиражуватися промислово, що не притаманно станкової скульптури. Декоративно-прикладне мистецтво і скульптура малих форм утворюють симбіоз один з одним, як архітектура будівлі з круглою скульптурою, що прикрашає його, складаючи єдиний ансамбль. Скульптура малих форм розвивається у двох напрямах — як мистецтво масових речей як і мистецтво неповторних, одиничних творів. Жанри та напрямки малої скульптури – портрет, жанрові композиції, натюрморт, пейзаж. Малі, просторово – об'ємні форми, ландшафтний дизайн та кінетична скульптура.

Бронзові скульптури. Один із способів виробництва бронзових скульптур, це метод порожнього бронзового лиття. Секрет його полягає в тому, що початкову форму під статуетку роблять у воску, потім наносять глиняний шар та витоплюють віск. І лише потім заливають метал. Бронзове лиття - це сукупна назва всього цього процесу.

Кінетична скульптура — різновид кінетичного мистецтва, в якому обігруються ефекти реального руху.

Матеріали скульптури — метал, камінь, глина, дерево, гіпс та ін; методи їх обробки - ліплення, висікання, художнє лиття, кування, карбування та ін.


Пропонуємо познайомитися з роботами учнів 1-5 класів нашої школи.




2015




2016